"Отбасында ұтымды тамақтануды ұйымдастыру" » ГККП "Ясли-сад №161". Алатауский район
Государственное коммунальное казенное предприятие
«Ясли-сад №161»
коммуналдық мемлекеттік қазыналық кәсіпорыны
Басшы:
+7(727) 263-75-31
Методист:
+7(727) 227-34-05
Версия для
слабовидящих
» » » "Отбасында ұтымды тамақтануды ұйымдастыру"
15
ноябрь
2024

"Отбасында ұтымды тамақтануды ұйымдастыру"

Мектеп жасына дейінгі балалардың дұрыс тамақтануы олардың үйлесімді өсуінің, физикалық және жүйке-психикалық дамуының, инфекцияларға және басқа да қолайсыз экологиялық факторларға төзімділігінің қажетті шарты болып табылады.

Дұрыс құрастырылған тамақтану балалардың бойында пайдалы әдеттерді қалыптастырады, тамақтану мәдениетінің негізін қалайды, ағзаның инфекцияларға және басқа да қолайсыз сыртқы факторларға төзімділігін арттыруға көмектеседі.

Мектеп жасына дейінгі балаларды тамақтандырудың негізгі қағидасы олардың диеталарының максималды әртүрлілігі болуы керек. Күнделікті рационға барлық негізгі азық–түлік топтары - ет, балық, сүт және сүт өнімдері, жұмыртқа, тағамдық майлар, көкөністер мен жемістер, қант және кондитерлік өнімдер, нан, жарма және т.б. енгізілгенде ғана. балаларды барлық қажетті қоректік заттармен қамтамасыз етуге болады, аталған азық-түлік топтарының кейбірін алып тастау немесе, керісінше, олардың кез келгенін шамадан тыс тұтыну сөзсіз балалардың денсаулығының бұзылуына әкеледі.Өнімдерді дұрыс таңдау – бұл қажетті шарт, бірақ мектеп жасына дейінгі балалардың дұрыс тамақтануы үшін әлі де жеткіліксіз. Дайын тағамдардың әдемі, дәмді, хош иісті болуын қамтамасыз етуге ұмтылу керек, яғни. қатаң диета болуы керек, ол кем дегенде 4 тағамды қамтуы керек: таңғы ас, түскі ас, түстен кейінгі тағамдар, кешкі ас және олардың үшеуі ыстық тағамды қамтуы керек. Тамақтану арасындағы аралықтардың ұзақтығы 3,5-4 сағаттан аспауы керек. Шамадан тыс жиі тамақтану тәбетті төмендетеді және осылайша қоректік заттардың сіңімділігін нашарлатады.

Таңғы ас ол жасыл қосылған омлеттен (аминқышқылдары + фолий қышқылы), қызыл балық қосылған сэндвичтен (майда еритін витаминдер), шөп шайынан немесе итмұрын тұнбаларынан (С дәрумені) тұруы мүмкін.

Таңғы ас пен түскі ас арасында (ағылшындар "тамақ" деп атайтын тамақтүскі ас") бала жаңа піскен жемістерді немесе табиғи йогуртты алуы керек.

Түскі ас күнделікті рационның 35% құрайды. Өсімдік майы қосылған жаңа піскен көкөністерден жасалған салат, фрикаделькалар қосылған картоп сорпасы, жарма наны (В тобындағы витаминдер), кептірілген жемістерден жасалған компот белсенді мектеп жасына дейінгі баланың аштығын келесі бірнеше сағат ішінде жақсы қанағаттандырады.


Баланың шамадан тыс тамақтанбауына және бір тағамның есебінен тамақ көлемінің орнын толтырмауына назар аударған жөн. Бірінші тағамның порциясы аз, сорпа міндетті түрде ыстық, ал компоттың порциясы 150 мл-ден аспауы керек.

Түстен кейінгі тағамдарға таңдауды ұсыныңыз: бір уыс кептірілген жемістер мен жаңғақтар, жаңа піскен жеміс салаты, бір стақан айран, шай қосылған сүзбе кастрюль.

Мүмкіндігінше алып тасталсын балалардың міндетті түрде тамақтануынан тәтті вафли, печенье, кәмпиттер - бұл тағамдардың калориядан басқа тағамдық құндылығы жоқ.


Кешкі ас балаңызға ұйықтар алдында 1,5 сағаттан кешіктірмей жақсырақ қызмет етіңіз. Картоп пюресі немесе қарақұмық ботқасы, бірнеше тілім қатты ірімшік немесе қатты пісірілген жұмыртқа, тұздалған қияр немесе зығыр майы қосылған ашытылған қырыққабат салаты (омега-3 майлары), тәтті шай.

 Ішімдік режимін сақтау туралы ұмытпаңыз. Мектеп жасына дейінгі бала сұйықтықты жеткілікті мөлшерде қабылдауы керек, жақсырақ таңертең аш қарынға, тамақ арасында және түнде зәр шығаруда қиындықтар болмаса, ұйықтар алдында.

 Соңғы кездері мектепке дейінгі жастағы балаларда артық салмақ жиі анықталуда.

 Бұл жағдайда тамақтану мәселесін құзыретті эндокринологпен шешу керек.

 Егер сіздің балаңыздың тәбеті төмендесе, зерттеуге тұрарлық: жалпы зәр анализі және қан анализі, паразиттердің болуын тексеру. Шаршау, ашуланшақтық, жүйке тиктерінің пайда болуы, бұлшықеттердің ауыруы, анемия кейде диета мен профилактикалық препараттарды қолдану арқылы жақсы түзетіледі.

 Балалардың денсаулығын дұрыс тамақтанусыз қамтамасыз ету мүмкін емес, бұл олардың үйлесімді өсуінің, физикалық және жүйке-психикалық дамуының, инфекцияларға және басқа да қолайсыз экологиялық факторларға төзімділігінің қажетті шарты болып табылады. Сонымен қатар, дұрыс ұйымдастырылған тамақтану балалардың мәдени-гигиеналық дағдыларын, пайдалы әдеттерін, дұрыс тамақтану тәртібі деп аталатындарын қалыптастырады, тамақтану мәдениетінің негізін қалады.

 Қазіргі жағдайда тамақтанудың рөлі көптеген себептердің салдарынан балалардың денсаулығының нашарлауына байланысты айтарлықтай артып келеді, олардың бірі отбасында да, ұйымдасқан балалар ұжымдарында да тамақтану құрылымының бұзылуы және оның сапасының төмендеуі болып табылады. .


Эндокриндік жүйе, ас қорыту мүшелері ауруларының, анемиялардың пайда болуы көбінесе алименттік сипаттағы факторларға байланысты. Теңгерімсіз тамақтану дәрумендердің жетіспеушілігіне, әртүрлі микроэлементтердің жетіспеушілігіне әкеледі және тек дұрыс құрастырылған диетамен ғана бала қалыпты өсуі мен дамуы үшін қажетті маңызды қоректік заттардың мөлшерін алады.


Мектеп жасына дейінгі балаларды тамақтандырудың негізгі қағидасы олардың диеталарының максималды әртүрлілігі болуы керек. Күнделікті рационға барлық негізгі азық–түлік топтары - ет, балық, сүт және сүт өнімдері, жұмыртқа, тағамдық майлар, көкөністер мен жемістер, қант және кондитерлік өнімдер, нан, жарма және т.б. енгізілгенде ғана балаларды барлық қажетті заттармен қамтамасыз етуге болады. қажетті тағамдық заттар. Және, керісінше, аталған азық-түлік топтарының кейбірін диетадан шығару немесе, керісінше, олардың кез келгенін шамадан тыс тұтыну сөзсіз балалардың денсаулығының бұзылуына әкеледі.


Мектепке дейінгі мекемеде балаларды тамақтандыруды ұйымдастыру отбасындағы баланың дұрыс тамақтануымен ұштастырылуы керек. Бұл олардың арасындағы нақты сабақтастықты қажет етеді. Мектепке дейінгі білім беру мекемесінен тыс тамақтану ұйымдасқан ұжымда алынған диетаны толықтыратынына көз жеткізу керек. Осы мақсатта балабақшада күнделікті ас мәзірі ілінеді. Демалыс және мереке күндері баланың диетасын азық-түлік жиынтығы мен тағамдық құндылығы бойынша оның мектепке дейінгі білім беру мекемесінде алатын рационына мүмкіндігінше жақындатқан дұрыс.