Педагог-тәрбиешілер - ГККП "Ясли-сад №161". Алатауский район http://161.almatybala.kz/ ru Педагог-тәрбиешілер - ГККП "Ясли-сад №161". Алатауский район DataLife Engine Жазғы жоспар бойынша медбикенің кеңесі шек инфекциясы мен тамақтан уланудың алдын-алу; http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/1009-zhazy-zhospar-bojynsha-medbiken-kees-shek-infekcijasy-men-tamatan-ulanudy-aldyn-alu.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/1009-zhazy-zhospar-bojynsha-medbiken-kees-shek-infekcijasy-men-tamatan-ulanudy-aldyn-alu.html     


    Көктем, жаз айларында тамақтан улану жиі тіркеледі. Тамақтан, яғни астан улану – тағам арқылы берілетін этиологиясы сан алуан кеселдер тобына жатады. Тамақтан улану - табиғаты микробты және микробсыз болып бөлінетін, ластанған тағамдарды қолдану салдарынан пайда болатын, қарым-қатынас арқылы жұқпайтын ауру. Улану деген не? Жүрек айнуы, құсу, температураның көтерілуі, денедегі ауырсыну және бас ауруы – уланудың негізгі белгілері. Азық-түлікпен улану немесе тамақтан улану – сапасыз өнімдерді пайдаланудан болатын ауыр жағдай. Тамақтан улануға мерзімі өткен сүт өнімдері, нитраттары көп тағам өнімдері, жабық консервілер – бірден-бір себеп. Тамақтан улану кезінде іш ауырады, жүрек айнуы, құсу, іш өту, денедегі әлсіздік болады. Қазіргі уақытта адам кез келген жерден улануы мүмкін. Мысалы, белгісіз құрамды етпен дайындалған фаст-фуд тағамдары, салаттар, бәліштер және шаурма микроорганизмдердің ортасы саналады. Тамақ токсикоинфекциясы, яғни тағамнан улану микроорганизмдері, олар - стрептокококтар, стафилококтар, ботулизм бактериялары, шигеллалар, сальмонеллалар. Сапасыз тағамдар микробтардың көбеюіне, олардың уының пайда болуына жағдай туғызып адамдардың тамақтан улануына алып келеді. Микроорганизмдер сапасыз тамақ ішкеннен кейін, оған түскен микробтарға байланысты уланудың алғашқы белгілері тамақтан кейін бір-екі сағаттан кейін пайда болуы мүмкін, басқа жағдайларда олар қоздырғышқа байланысты 12 және одан да көп сағаттан кейін пайда болады.
 Алдын алу шаралары азық-түлікті сатып алған кезде мынаған назар аударыңыз:
 өнімдердің орамасы зақымдалған жоқ па? - жемістер мен көкөністер соғылған емес пе? - жұмыртқалар сынған жоқ па, себебі олар тез бұзылады; - өнімнің орамасына салынған жарамдылық мерзімінің күнін қараңыз. Егер жоғарыдағы қасиеттердің бірі тамағмад болса, микробтардың көбеюіне мүмкіндік туады; – Консервіленген, кептірілген және мұздатылған өнімдерді белгіленген мерзімге дейін ғана қолданылады. Өнімнің сапасы (дәмі, сыртқы түрі және иісі) қолданылу мерзімі аяқталған соң нашарлайды. Тамақтан уланбау үшін азық-түлік сатып алғанда, сақтаған кезде және дайындаған мезетте алдын алу шараларын орындау қажет. Жазда азық-түлік өнімдерінің ластануына үлкен қауіп бар. Себебі шыбын-шіркейлер молаяды, олар микробтарды тасушылар болып саналады және күннің ысуы да себеп. Сатып алынған өнімдерді үйге тасымалдау да үлкен маңызға ие. Жазғы ыстық күндері автомобиль салонындағы температура 30°С және одан жоғары болуы мүмкін. Үйге барған кезде тамақ өнімдерінің бүлінбеу үшін желдеткішті қосыңыз немесе терезелерді ашыңыз, ал оралған өнімдерді күн сәулесінен тыс орналастырыңыз. Өнімдерді ыстық көлікте қалдырмауға тырысыңыз. Жазда өнімдерді тасымалдау үшін автомобиль тоңазытқышын пайдалануға болады. Тағамдарды жылумен өңдеу – тағамнан улануды болдырмаудың бірден-бір жолы. Алайда профилактикалық қауіпсіздік шаралары қаншалықты мұқият сақталса да, азық-түлік өнімдеріндегі микроорганизмдердің болатынын ескеру қажет.



]]>
    


    Көктем, жаз айларында тамақтан улану жиі тіркеледі. Тамақтан, яғни астан улану – тағам арқылы берілетін этиологиясы сан алуан кеселдер тобына жатады. Тамақтан улану - табиғаты микробты және микробсыз болып бөлінетін, ластанған тағамдарды қолдану салдарынан пайда болатын, қарым-қатынас арқылы жұқпайтын ауру. Улану деген не? Жүрек айнуы, құсу, температураның көтерілуі, денедегі ауырсыну және бас ауруы – уланудың негізгі белгілері. Азық-түлікпен улану немесе тамақтан улану – сапасыз өнімдерді пайдаланудан болатын ауыр жағдай. Тамақтан улануға мерзімі өткен сүт өнімдері, нитраттары көп тағам өнімдері, жабық консервілер – бірден-бір себеп. Тамақтан улану кезінде іш ауырады, жүрек айнуы, құсу, іш өту, денедегі әлсіздік болады. Қазіргі уақытта адам кез келген жерден улануы мүмкін. Мысалы, белгісіз құрамды етпен дайындалған фаст-фуд тағамдары, салаттар, бәліштер және шаурма микроорганизмдердің ортасы саналады. Тамақ токсикоинфекциясы, яғни тағамнан улану микроорганизмдері, олар - стрептокококтар, стафилококтар, ботулизм бактериялары, шигеллалар, сальмонеллалар. Сапасыз тағамдар микробтардың көбеюіне, олардың уының пайда болуына жағдай туғызып адамдардың тамақтан улануына алып келеді. Микроорганизмдер сапасыз тамақ ішкеннен кейін, оған түскен микробтарға байланысты уланудың алғашқы белгілері тамақтан кейін бір-екі сағаттан кейін пайда болуы мүмкін, басқа жағдайларда олар қоздырғышқа байланысты 12 және одан да көп сағаттан кейін пайда болады.
 Алдын алу шаралары азық-түлікті сатып алған кезде мынаған назар аударыңыз:
 өнімдердің орамасы зақымдалған жоқ па? - жемістер мен көкөністер соғылған емес пе? - жұмыртқалар сынған жоқ па, себебі олар тез бұзылады; - өнімнің орамасына салынған жарамдылық мерзімінің күнін қараңыз. Егер жоғарыдағы қасиеттердің бірі тамағмад болса, микробтардың көбеюіне мүмкіндік туады; – Консервіленген, кептірілген және мұздатылған өнімдерді белгіленген мерзімге дейін ғана қолданылады. Өнімнің сапасы (дәмі, сыртқы түрі және иісі) қолданылу мерзімі аяқталған соң нашарлайды. Тамақтан уланбау үшін азық-түлік сатып алғанда, сақтаған кезде және дайындаған мезетте алдын алу шараларын орындау қажет. Жазда азық-түлік өнімдерінің ластануына үлкен қауіп бар. Себебі шыбын-шіркейлер молаяды, олар микробтарды тасушылар болып саналады және күннің ысуы да себеп. Сатып алынған өнімдерді үйге тасымалдау да үлкен маңызға ие. Жазғы ыстық күндері автомобиль салонындағы температура 30°С және одан жоғары болуы мүмкін. Үйге барған кезде тамақ өнімдерінің бүлінбеу үшін желдеткішті қосыңыз немесе терезелерді ашыңыз, ал оралған өнімдерді күн сәулесінен тыс орналастырыңыз. Өнімдерді ыстық көлікте қалдырмауға тырысыңыз. Жазда өнімдерді тасымалдау үшін автомобиль тоңазытқышын пайдалануға болады. Тағамдарды жылумен өңдеу – тағамнан улануды болдырмаудың бірден-бір жолы. Алайда профилактикалық қауіпсіздік шаралары қаншалықты мұқият сақталса да, азық-түлік өнімдеріндегі микроорганизмдердің болатынын ескеру қажет.



]]>
admin Wed, 02 Jul 2025 14:44:10 +0600
"Қауіпсіз жаз" апталығындағы Шебер қолдар апталығындағы театрландырылған балалармен бірге қойылған қойылым (саусақ театры) http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/1000-aupsz-zhaz-aptalyynday-sheber-oldar-aptalyynday-teatrlandyrylan-balalarmen-brge-ojylan-ojylym-sausa-teatry.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/1000-aupsz-zhaz-aptalyynday-sheber-oldar-aptalyynday-teatrlandyrylan-balalarmen-brge-ojylan-ojylym-sausa-teatry.html [media=Балабақшадағы театр. Қатысушылар педагогтер мен балалар. http://www.instagram.com/reel/DLhDQRiKAY_/?igsh=YXdrcngyOG0xdnUx --]]]> [media=Балабақшадағы театр. Қатысушылар педагогтер мен балалар. http://www.instagram.com/reel/DLhDQRiKAY_/?igsh=YXdrcngyOG0xdnUx --]]]> admin Fri, 27 Jun 2025 16:05:49 +0600 Жазғы жоспар бойынша қызметкерлерге нұсқау өткізу: күн тию және ыстық өту кезінде алғашқы көмек көрсету; http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/1008-zhazy-zhospar-bojynsha-yzmetkerlerge-nsau-tkzu-kn-tiju-zhne-ysty-tu-keznde-alashy-kmek-krsetu.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/1008-zhazy-zhospar-bojynsha-yzmetkerlerge-nsau-tkzu-kn-tiju-zhne-ysty-tu-keznde-alashy-kmek-krsetu.html ]]> Күн тию және ыстық өту: азаматтарға арналған жадынама


Қазір демалыс маусымының шыңы, жазда аптап ыстықта бастан күн өтіп кетуі мүмкін – бұл қауіпті, ол жаздың аптап ыстық кезінде кез-келген адамды, тіпті күн сәулесі тікелей түспейтіндерді де күтуде. Бастан күн қалай өтіп кетуі мүмкін? Мұндай жағдайда алғашқы медициналық көмек қалай көрсетіледі? – Біздің орталықтың қызметкерлері осы орайда кеңес бере алады және біз сіздерге осы мақалада бәрін түсіндіріп айтып береміз. Бұл жоғары температураның ұзақ әсеріне байланысты организмдегі терморегуляцияның барлық процестері бұзылатын патологиялық жағдай, басқаша айтқанда, бұл бүкіл ағзаның қызып кетуі. Яғни,  жылу көп мөлшерде сырттан келеді, ол барлық ішкі ағзаларға зиян келтіреді, қан жасушаларын бұзады. Сонымен қатар, жылу ағзаның өзінде пайда болады (жылу шығару механизмі жұмыс істейді), бірақ сытрқа шығарылмайды. Бұл жазда жағажайда ғана емес, сонымен қатар ыстық бөлмеде, ванна бөлмесінде, автомобильде де орын алуы мүмкін (жазда аптап ыстық көбінесе көлікте болады – желдетусіз ыстық ауасы бар жабық кеңістік жағдайлары бұған ықпал етеді). Жылу мен күннің соғу белгілері ұқсас, бірақ біріншісінің белгілері анағұрлым айқын: Терінің қызаруы  Тері кейде көкшіл түске ие болады  Әлсіздік, ұйқышылдық Сананың бұлдырауы, ентігу,  Суық тер, қатты бас ауруы және бас айналу, Көз қарашығының кеңеюі, көздің қараңғылануы, Пульстің жылдамдауы және баялауы, Жоғары температура (40 дейін) C), Жүрек айнуы, құсу, іштің ауыруы, Ауыр жағдайларда: құрысулар, есінің жоғалуы 

Алғашқы көмек  

Кісіні салқын бөлмеге немесе көлеңкеге апарыңыз. Жедел жәрдем шақырыңыз. Адамның жағдайының ауырлығын тәуелсіз бағаламаңыз- пациент өзін жақсы сезінсе де, дәрігер оны тексеруі керек. Егер адам есінен таныса, оған аммиак иіскетіңіз. Дене қызуын жоғарылататын және қозғалысты шектейтін киімдерді шешіп алыңыз. Өз қолыңызбен жасалған роликті бастың астына қойыңыз. Басқа және маңдайға суық компресс жасаңыз. Егер қозғалу қиын болса, денеге салқын су құйыңыз.

]]>
admin Wed, 11 Jun 2025 14:35:53 +0600
Педагогтердің марапаттары http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/prepodavateli/989-pedagogterd-mamaraptary.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/prepodavateli/989-pedagogterd-mamaraptary.html


]]>



]]>
admin Mon, 09 Jun 2025 15:13:19 +0600
"Менің туым-менің мақтанышым!" челленджін қолдаймыз http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/prepodavateli/984-men-tuym-men-matanyshym-chellendzhn-oldajmyz.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/prepodavateli/984-men-tuym-men-matanyshym-chellendzhn-oldajmyz.html [media=https://youtube.com/shorts/Wa5kUJYA-BI?si=OeM7AwVhG4iuEXIp]]]> [media=https://youtube.com/shorts/Wa5kUJYA-BI?si=OeM7AwVhG4iuEXIp]]]> admin Wed, 04 Jun 2025 12:31:08 +0600 Педагог-тәрбиешілердің марапаттары http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/prepodavateli/943-pedagog-trbieshlerd-marapattary.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/prepodavateli/943-pedagog-trbieshlerd-marapattary.html



]]>




]]>
admin Tue, 15 Apr 2025 13:06:08 +0600
Алматы қаласының мектепке дейінгі білім беру ұйым педагогтерінің VII «ШЕКСІЗ ТАЛАНТ» қалалық шығармашылық фестивалінің аудандық кезеңінен 2-орын http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/prepodavateli/942-almaty-alasyny-mektepke-dejng-blm-beru-jym-pedagogtern-vii-sheksz-talant-alaly-shyarmashyly-festivaln-audandy-kezenen-2-oryn.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/prepodavateli/942-almaty-alasyny-mektepke-dejng-blm-beru-jym-pedagogtern-vii-sheksz-talant-alaly-shyarmashyly-festivaln-audandy-kezenen-2-oryn.html  Фестивальдің міндеттері: қаладағы мектепке дейінгі тәрбие және оқыту ұйымдарындағы педагогтердің шығармашылық белсенділігін арттыру, кәсіби және жеке дамуын ынталандыру, олардың әртүрлі көркемдік, мәдени құндылықтарды мойындауын қамтамасыз ету. Педагогтер арасында өзара тәжірибе алмасуды ұйымдастыру және шығармашылық жұмыстарды кеңінен таныстыру ауқымын кеңейту. 



]]>
 Фестивальдің міндеттері: қаладағы мектепке дейінгі тәрбие және оқыту ұйымдарындағы педагогтердің шығармашылық белсенділігін арттыру, кәсіби және жеке дамуын ынталандыру, олардың әртүрлі көркемдік, мәдени құндылықтарды мойындауын қамтамасыз ету. Педагогтер арасында өзара тәжірибе алмасуды ұйымдастыру және шығармашылық жұмыстарды кеңінен таныстыру ауқымын кеңейту. 



]]>
admin Fri, 11 Apr 2025 12:52:36 +0600
Семинар тақырыбы: Эмоционалды жай-күйді бағалау әдістері http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/934-seminar-tayryby-jemocionaldy-zhaj-kjd-baalau-dster.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/934-seminar-tayryby-jemocionaldy-zhaj-kjd-baalau-dster.html 1.Баланың үйде, балалабақшада өзін еркін ұстауын зерттеу;

2.Мектепке дейінгі жастағы балалардың мектепке деген дайындығының эмоционалды ұстанымын анықтау;

3.Отбасындағы жағдайды зерттеу;

4.Балабақшаға  бейімделуде баланың балабақшаға деген қарым-қатынасын анықтау;

5.Депрессиялық күйге және аффективті реакцияларға бейім адамдарды анықтау.


]]>
1.Баланың үйде, балалабақшада өзін еркін ұстауын зерттеу;

2.Мектепке дейінгі жастағы балалардың мектепке деген дайындығының эмоционалды ұстанымын анықтау;

3.Отбасындағы жағдайды зерттеу;

4.Балабақшаға  бейімделуде баланың балабақшаға деген қарым-қатынасын анықтау;

5.Депрессиялық күйге және аффективті реакцияларға бейім адамдарды анықтау.


]]>
admin Thu, 27 Mar 2025 11:12:33 +0600
«Мектепке дейінгі ұйымның үздік педагогі» республикалық байқаудың аудандық кезеңінен "Бас жүлде" http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/948-mektepke-dejng-jymny-zdk-pedagog-respublikaly-bajaudy-audandy-kezenen-bas-zhlde.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/948-mektepke-dejng-jymny-zdk-pedagog-respublikaly-bajaudy-audandy-kezenen-bas-zhlde.html




]]>





]]>
admin Fri, 14 Mar 2025 14:25:00 +0600
Балабақшадағы 10 күндік қазақ тілі апталығының қорытындысына көрме ұйымдастырылды. http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/912-balabashaday-10-kndk-aza-tl-aptalyyny-orytyndysyna-krme-jymdastyryldy.html http://161.almatybala.kz/o-detskom-sade/912-balabashaday-10-kndk-aza-tl-aptalyyny-orytyndysyna-krme-jymdastyryldy.html

]]>


]]>
admin Thu, 20 Feb 2025 17:33:54 +0600